Przypiski kuchenne

Przypiski kuchenne, inaczej “dobre rady”

Nigdy nie gotuj kasz, ryżu, komosy w woreczku. Przed gotowaniem dokładnie wypłucz ziarna 2 razy.

Komosę ryżową przepłucz 2 razy wrzątkiem przed gotowaniem.

Gdy za dużo jest wody w ugotowanej kaszy, przelej ją przez gęste sitko.

Cukinia i szpinak lubią kolendrę.

Pomidory lubią czarnuszkę.

Nie łącz pomidorów i ogórków w jednym daniu.

Do czarnej herbaty nigdy nie dodawaj cytryny, chyba że wcześniej wyciągniesz fusy/torebkę i będzie przechłodzona.

Jeśli chcesz rozbić jajko przepiórcze pomocna będzie gilotynka do cygar.

Szparagi będą smaczniejsze gdy dzień przed gotowaniem postoją w zimnej wodzie, a do gotowania dodać soli duńskiej wędzonej.

Jeśli pijesz codziennie wodę z cytryną, pij ją przez rurkę, a na koniec przepłucz usta wodą. Twoje zęby będą Ci wdzięczne 😀 

Gdy dodasz sól czarną Kala Namak do awokado, uzyskasz smak jajka na twardo.

Gdy gotujesz makaron ryżowy dodaj do gotującej się wody sól czarną Kala Namak i szczyptę kurkumy.

Do dań na słodko nie dodawaj tłuszczów, aby nie zwiększać ryzyka insulinooporności.

Autor

ANILA POPŁAWSKA