Ghee czyli masło klarowane + przepis

Masło klarowane jest obecnie dostępne w polskich sklepach. Niestety produkt wytworzony mechanicznie bardzo różni się od produktu, który możemy stworzyć naszymi rękami. W tym wypadku nie chodzi tylko o względy “energetyczne”. Masło klarowane produkowane przemysłowo, gotowane jest w kadziach, na których dnie znajdują się już spalone białka mleka, produkt wybitnie niezdrowy. Dlatego nie ma ono właściwości uzdrawiających, jest ciemniejsze i zdecydowanie mniej smaczne od domowego.

Korzyści ze stosowania prawdziwego Ghee

  • Ghee zwiększa soki w ciele (rasa) , zapewniając łatwość przemieszczania się i transportu składników odżywczych i odpadów.
  • Będąc bazą tłuszczową, ghee zwiększa kapha  w ciele, a zatem zwiększa najbardziej wyrafinowany produkt uboczny kapha- ojas (esencja odporności i życia). Ponieważ ghee podsyca ogień trawienny, ułatwia przemianę surowego kapha na ojas.
  • Ghee może ułatwiać ruch toksyn (ama)  i innych trucizn z organizmu przez przewód pokarmowy. 

Więcej o toksynach tutaj

Toksyny- wymysł XXI wieku?

Historia Ghee

W starożytnej medycynie ajurwedyjskiej Ghee postrzegano jako coś znacznie więcej niż substancję spożywczą. Podobnie jak w przypadku każdego pokarmu, ghee posiada pewną energię. Czosnek i cebula mają ciężką, tamasową energię; kawa i czekolada mają aktywną, „twórczą” lub radżasową energię. Ghee natomiast posiada czystą, sattwiczną energię. Uważa się, że pokarmy sattwiczne są obfite w pranę, uniwersalną siłę życiową. Mają harmonijną i spokojną naturę. Produkty sattwiczne wspierają siłę fizyczną, silny i czysty umysł, dobre zdrowie i długowieczność.

Ghee od tysięcy lat tanowi integralną część ceremonii religijnych w starożytnych zwyczajach wedyjskich. Mówi się, że Prajapati, Pan stworzeń w mitologii hinduskiej, zatarł ręce i stworzył ghee. Następnie wlał ghee do ognia, tworząc swoje potomstwo.

Ghee symbolizuje zatem stworzenie, pomyślność, pożywienie i uzdrowienie w najczystszej i najszlachetniejszej formie.

Do dziś ghee ofiarowuje się Agni, hinduskiemu bogu ognia, podczas rytuałów religijnych. W sanskrycie ghee jest znane jako ghrta . Pochodzi od podstawy, ghr , co oznacza „świecić”. Pozwala ciału i umysłowi płonąć promienną aurą i wyrafinowanym blaskiem, napędzając dhi (inteligencję), buddhi (intelekt) i smrti (pamięć). Jego jakość sprawia, że ​​wszystko czego dotknie staje są miękkie i ciągliwe, tworząc giętkie narządy oraz dostosowujący się i harmonijny umysł.

Dzięki swoim właściwościom detoksykującym ghee jest ważnym elementem rytuałów oczyszczających. W rzeczywistości spożycie ghee jest podstawową częścią zabiegów oczyszczających i panchakarmy w Ajurwedzie. Potwierdzono naukowo, że wiele toksyn ma strukturę lipofilową (podobną do tłuszczu), co pozwala im łatwo mieszać się z ghee i dzięki temu usuwać je z tkanek i ciała. W jednym badaniu stwierdzono, że panchakarma obniżyła średni poziom polichlorowanych bifenyli, powszechnej toksyny środowiskowej, która jest lipofilowa, o 46 procent!

Jak zrobić Ghee?

Na początku wydaje się to trudne, jednak naprawdę jest to prosty proces. Po kilku razach poczujesz się jak profesjonalista.

Będziesz potrzebować:

– 1 litrowy, wyparzony we wrzątku słoik (pokrywkę też wyparzamy)

– 1 duże, drobne, metalowe sitko

– ściereczka tetrowa (opcjonalnie)

– 4 kostki,organicznego niesolonego masła

– garnek

Sposób wykonania:

  1. Jeśli możesz wybierz masło organiczne niesolone. Jeśli nie, poszukaj takiego które ma min 82 % tłuszczu bez żadnych dodatków.  Im wyższa jakość masła, tym lepsze ghee.
  2. Ważne jest, aby robić ghee z uważnością. Pozwól, aby inne myśli się rozpłynęły, a ghee stało się punktem skupienia. Zmień ten proces w formę medytacji.
  3. Zacznij od 4 kostek masła.
  4. Wyciągnij je z papierków, włóż kostki masła do głębokiego garnka i umieść garnek na palniku.
  5. Ustaw palnik na najmniejszy płomień.
  6. Masło zacznie się topić. Po roztopieniu zacznie się delikatnie gotować, oddzielając pianę na powierzchni. Nie ingeruj w ten proces, jedynie pilnuj by ogień był najmniejszy jak to możliwe.
  7. Gdy na wierzchu piana zamieni się w rodzaj skorupki, odchyl ją ciut, jeśli płyn pod spodem będzie klarowny, proces gotowania został zakończony. Na dnie garnka mogą być widoczne brązowe plamki.
  8. Pozwól ghee usiąść i ostygnąć przez 10 minut.
  9. Przygotuj sitko i / lub ściereczkę tetrową, aby odcedzić ghee do szklanego słoika. Jeśli nie masz przy sobie tetry lub czystej ścierki, wystarczy sitko. Jeśli masz tetrę, umieść ją w sitku przed napełnieniem go ghee. Sitko i / lub ściereczka wyłapią stałe składniki tłuszczu mlecznego, podczas przelewania.
  10. Pozwól ghee pobyć ze zdjętą pokrywką, aż będzie całkowicie chłodne. Po ostygnięciu zakręć pokrywę. Ghee ma znacznie dłuższy okres trwałości niż masło, więc można go przechowywać obok oliwy z oliwek.

Twoje ghee powinno mieć jasny złoty kolor. Jeśli jest ciemne, gotowałeś je zbyt długo.

Ghee widoczne na zdjęciach jest spalone i należy je wyrzucić. Jeśli twoje ghee ma bardziej prażony brązowy kolor, dobrze jest go użyć, będzie miał karmelizowany smak, który wielu lubi. Nie zniechęcaj się, jeśli spalisz ghee w ciągu pierwszych prób, każdemu się to zdarzyło 😉

Można także nasycić ghee ziołami, takimi jak kardamon, cynamon i szczypta gałki muszkatołowej. Aby zrobić ziołowe ghee, postępuj zgodnie ze wskazówkami powyżej. Gdy będzie już gotowe odlej je do czystego garnka i dodaj: ½-1 łyżeczki kardamonu, ½-1 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj ghee na małym ogniu przez 4-6 godzin.

Historycznie proces wytwarzania ghee rozpoczynał się od ręcznego ubijania masła. Obecnie większość masła na rynku produkuje się mechanicznie. Jest to znacząca różnica, ponieważ tradycyjny proces ubijania, dodawał silniejszej jakości ognia trawiennego (agni) , który równoważy ghee i zwiększa jego energię sattviczną.

Ręcznie ubijane masło może nie być łatwo dostępne, na szczęście masło komercyjne ma podobne do niego właściwości. Po usunięciu białek mleka, w ghee pozostaje duże stężenie tłuszczów i innych składników odżywczych. W rzeczywistości  ghee ma 99% tłuszczu. Ponieważ jest to tłuszcz nasycony, ma naturalnie wysoką zawartość kalorii, zawiera 112 kalorii na 1 łyżkę stołową, 12,7 gramów tłuszczu, minimalną ilość białka i nie zawiera węglowodanów, błonnika ani cukrów. Większość tłuszczu to tłuszcze nasycone (60–65%), przy stosunkowo większym stężeniu korzystnych trójglicerydów krótko- i średnio łańcuchowych (25% w porównaniu do 12–15% w maśle). Ghee zawiera aż 108 mikrogramów witaminy A (naturalny przeciwutleniacz) w zaledwie jednej łyżce stołowej! Zawiera także znaczną ilość kwasu masłowego, krótko łańcuchowego kwasu tłuszczowego, który działa jak naturalny prebiotyk (pożywienie dla bakterii jelitowych), wspomagając trawienie, stan jelit (kwas masłowy jest krytyczny dla zdrowego nabłonka jelit) i układ odpornościowy. Wiadomo, że kwas masłowy leczy rany wewnętrzne, szczególnie w przewodzie pokarmowym. Wzmacnia również okrężnicę i promuje regularne wzorce eliminacji. Witaminy występujące w ghee to  A, E, D i K. Witamina A jest niezbędna do utrzymania silnego wzroku, podczas gdy witamina E ma silne działanie przeciwutleniające i nawilżające, witamina D utrzymuje zdrowe kości, a witamina K wspiera zdrowie serca. Witaminy te pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Oczywiście ważna jest także ilość. Pod koniec dnia nasz ogień trawienny agni, jest dużo słabszy, więc wtedy nie powinniśmy spożywać wtedy zbyt dużo tłuszczy. Jak mówi tradycja Ajurwedy, ważne jest, aby upewnić się, że spożywasz tylko tyle, ile twój agni może znieść. Właśnie wtedy, gdy jemy ponad możliwościami naszego agni, napotykamy różne problemy zdrowotne, takie jak problemy z sercem lub przyrost masy ciała.

Ghee lecznicze

Dzięki swoim właściwościom penetrującym masło ghee może działać jako nośnik do przenoszenia substancji głęboko do wszystkich siedmiu warstw tkanek. Jest to wspaniały anupan(nośnik) dla ziół i innych substancji leczniczych, a praktycy ajurwedyjscy często łączą zioła z bazą masła, aby stworzyć „ghee lecznicze” z zamiarem wykorzystania właściwości ghee w celu głębszego wprowadzenia ziół do tkanek. Niektóre popularne przykłady leczniczego ghee obejmują brahmi ghee i shatavari ghee.

Jak korzystać z Ghee?

Ghee można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zewnętrznie ghee łagodzi podrażnioną skórę. Wewnętrznie działa kojąco i odżywczo na przewód pokarmowy i każdą tkankę, do której jest przenoszony, szczególnie na układ rozrodczy.

  • Ghee jest popularnym składnikiem większości przepisów ajurwedyjskich. Z powodzeniem może być używane zarówno do gotowania jak i smażenia. 
  • Jest doskonałym naturalnym środkiem do demakijażu oczu .
  • Ghee jest powszechnie stosowany w oczyszczaniu.
  • Odżywcze i nawilżające właściwości ghee sprawiają, że jest dobre do masażu  szczególnie dla skóry suchej lub typu vata .
  • Ghee doskonale nadaje się do łagodzenia podrażnionej skóry, także idealnie nadaje się na odparzenia u niemowląt.
  • Ghee można stosować także do włosów, aby dodać im wilgoci i odżywić suche mieszki włosowe.

Jak przechowywać Ghee?

Ghee nie musi być chłodzone. Ponieważ zawartość wody w ghee jest minimalna (0,03 grama na 1 łyżkę stołową porcji, w porównaniu do ponad 2,5 grama na 1 łyżkę masła), ghee pozostaje świeże znacznie dłużej niż masło. W rzeczywistości, o ile jest on zamknięte i znajduje się w z dala od światła oraz suchym miejscu, ghee będzie przechowywać przez rok lub dłużej.

Ghee jest nie tylko użyteczny w kuchni, ale także jest wspaniały dla zdrowia i witalności twojej skóry. Jest stosowany od stuleci w Indiach ze względu na jego głęboko nawilżające działanie. Wiadomo, że rozjaśnia cerę, redukuje cienie pod oczami i nawilża nawet najbardziej suchą skórę. Jeśli nie próbowałeś ghee miejscowo, nadszedł czas, aby spróbować! Olejowanie ciała w Ajurwedzie nazywa się abhyanga . Abhyanga to doskonały sposób na utrzymanie wilgoci i elastyczności skóry, nawet w suchych, chłodnych miesiącach jesieni i zimy, zwanych również porą vata .

W Indiach istnieje inny termin nakładania oleju na skórę, nazywa się to snehana . Snehana ma kilka tłumaczeń, jednym z nich jest „namaszczenie się olejem”, a innym tłumaczeniem jest „kochać siebie”. Olejowanie ciała jest jedną z ostatecznych form miłości do siebie i troski o siebie. Kiedy sami się smarujemy lub wykonujemy abhyangę, łączymy się z naszym zmysłem dotyku i naszym ciałem fizycznym. To święty rytuał, który może nam pomóc kultywować zaufanie, szacunek i zrozumienie dla siebie. Kiedy mamy miłość do siebie i silną więź ze sobą, możemy przekazać te cechy w naszych codziennych interakcjach ze światem.

Ghee w Ajurwedzie

Jak widać, ghee jest czczony jako jeden z najcenniejszych olejków w Ajurwedzie ponieważ pomaga budować ojas, czyli siłę i stabilność fizyczną i psychiczną. Kiedy mamy zdrowy ojas, mamy silny układ odpornościowy i zdolność do wytrzymywania stresu.

Więcej o Ajurwedzie tutaj

Czym jest Ajurweda i jakie daje możliwości?

Zatem jeśli ciało jest osłabione i wyczerpane lub pojawiają się emocjonalne odczucia kruchości i wrażliwości. Ajurweda zaleca budowanie ojas poprzez dietę.

Autor

ANILA POPŁAWSKA

Źródła:

“Ghee Nutrition Information.” Livestrong, accessed July 31, 2017, http://www.livestrong.com/article/363779-ghee-nutrition-information/

Abdulrhman Al-Khalifah, Hassan Al-Kahtani. “Composition of ghee (Samn Barri’s) from cow’s and sheep’s milk.” Food Chemistry. 46, no 4 (1993):373-375

 Are Ghee Benefits Better Than Butter?” Dr. Axe Food Is Medicine, accessed July 31, 2017, https://draxe.com/ghee-benefits/

 Peter Malakoff. “Ghee: A Short Consideration from an Ayurvedic Perspective,” Ancient Organics, accessed July 31, 2017, http://www.ancientorganics.com/ghee-a-short-consideration-from-an-ayurvedic-perspective/

John Fagan and Robert Herron. “Lipophil-mediated reduction of toxicants in humans: an evaluation of an ayurvedic detoxification procedure.” Alternative Therapies in Health and Medicine. 8, no 5 (September 2002): 40-51