Chleb bezglutenowy jasny

Składniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobii ziemniaczanej lub tapioki
  • 9 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

Wykonanie

  • Łyżkę nasion chia łączę z 3 łyżkami wody i ostawiam na 10 minut.
  • Do dużej miski wsypuję resztę suchych składników. Mieszam dokładnie używając miksera.
  • Do drugiej miski wlewam 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Łączę z suchymi składnikami, dolewam mieszaninę chia i mieszam. Przykrywam folią aluminiową, robię dziury wykałaczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Często wstawiam chleb do piekarnika na 45 stopni, wtedy wyrastanie trwa dużo krócej.
  • Po wyrośnięciu przekładam masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
  • Nagrzewam piekarnik do 190 st.C , ustawiam grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstawiam do niego blaszkę z wyrośniętym chlebkiem.
  • Piekę 30 minut, po czym na dół piekarnika wstawiam dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamykam piekarnik i piekę jeszcze 20-25 minut.
  • Upieczony chlebek wyjmuję razem z papierem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
  • Kroimy wystudzony