Kiedy kwas foliowy szkodzi?

Kwas foliowy to syntetyczna forma wit B9, szeroko dostępny w preparatach witaminowych. W wielu krajach syntetycznym kwasem foliowym wzbogaca się pieczywo, makarony, a nawet mąkę. Niestety osoby z polimorfizmem MTHFR nie są wstanie go przyswoić. W takim wypadku syntetyczny kwas foliowy kumuluje się w organizmie, równocześnie zajmując miejsce prawdziwemu folianowi i uniemożliwiając mu dostęp do komórek, może to powodować wiele problemów.W naturze kwas foliowy występuje w formie folianów i ta forma jest zdecydowanie lepiej przez nas przyswajana. 

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa folium, czyli liść. Jak się łatwo domyślić, największa jego ilość znajduje się w warzywach liściowych, głównie w szpinaku, jarmużu, sałacie, kapuście, boćwinie, brokule, szparagu, kalafiorze, brukselce oraz w mniejszych ilościach w pomidorze, grochu, soi, buraku, fasoli, soczewicy, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwowarskich, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczy, bananie i awokado. 

Więcej o zrównoważonej diecie

Epigenetyka i dieta, czyli nutrigenomika w praktyce

Niestety kwas foliowy jest wrażliwy na światło i temperaturę. Zbyt długo przechowywana żywność wystawiona na działanie światła słonecznego może stracić nawet połowę zawartego w niej kwasu foliowego. Dlatego najwięcej witaminy B9 dostarczą nam surowe owoce i warzywa, a najmniej długo gotowane, pieczone lub duszone potrawy.
Organizm nie jest w stanie długo magazynować tej witaminy. Należy ją więc dostarczać codziennie, czyli jeść jak najwięcej surowych warzyw, zwłaszcza tych, w których występuje także witamina C (jej dodatek do pewnego stopnia chroni kwas foliowy przed rozpadem).
Dobrym rozwiązaniem są soki zielone z dodatkiem liści szpinaku, jarmużu, natki pietruszki, brokuła, także mieszane z cytrusami, borówką amerykańską czy malinami.
Foliany współdziałają synergistycznie z pozostałymi witaminami z gr B, więc należy mieć także na uwadze wit. B12, B6, B2. Witamina B6 występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. W największych ilościach obecna jest w drożdżach piwowarskich oraz produktach z pełnego przemiału (otręby pszenne, kasza gryczana, ryż brązowy). Dobre źródło witaminy B6 stanowią także orzechy laskowe i włoskie, nasiona roślin strączkowych oraz kiełki pszenicy. Witamina B6 występuje również w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko, jaja oraz mięsie wieprzowym. Witaminy z grupy B ulegają rozkładowi podczas odbróbki termicznej- straty sięgają nawet 70%.

Jeżeli decydujemy się na suplementację witaminami B, z założenia lepiej, gdy zdecydujemy się na formy aktywne, czyli zmetylowane. Taka forma witamin zapewni dużo lepszą dostępność tych substancji dla naszych komórek. Jednak jeśli posiadamy polimorfizmy na genach COMT, możemy źle się czuć po takiej aktywnej formie witamin B. Zwiększymy podaż dopaminy, co może źle wpłynąć na nasz nastrój. Podobnie jeśli metylacja w naszym organizmie z różnych względów nie przebiega prawidłowo (nieodpowiednia dieta, choroby, niezdrowy styl życia, bezsenność itd.) także może powodować pogorszenie samopoczucia. W takim wypadku warto zrobić testy DNA i umówić się na konsultacje ze specjalistą.

Więcej na temat nutrigenomiki tutaj

Nutrigenomika dla Ciebie

Suplementacja witaminami B nie jest korzystna, jeśli posiadamy problemy z jelitami, cierpimy na nietolerancje pokarmowe tj. nietolerancja histaminy, alergie pokarmowe, celiakie itd.

więcej tutaj

Nietolerancja histaminy

Więcej o epigenetyce tutaj

Autor

ANILA POPŁAWSKA